Haftlid

Serwis

Dlaczego warto stosować zakwas buraczany z imbirem i czosnkiem?

Dlaczego warto stosować zakwas buraczany z imbirem i czosnkiem?

Zakwas buraczany cieszy się rosnącą popularnością wśród osób ceniących zdrowy tryb życia i poszukujących naturalnych superproduktów. Charakteryzuje się orzeźwiającym, kwaskowatym smakiem, który może zostać urozmaicony czosnkiem i imbirem. W rezultacie otrzymujemy zakwas bazujący na trzech produktach o niesamowitych właściwościach prozdrowotnych. Regularne spożywanie zakwasu tego rodzaju wpływa pozytywnie na pracę całego organizmu, nasze samopoczucie i wygląd. Co warto o nim wiedzieć i dlaczego warto na stałe włączyć go do codziennego jadłospisu? Poniżej znajdują się najważniejsze informacje na ten temat właściwości buraków, czosnku i imbiru.

Jakie właściwości ma zakwas z buraków?

Zakwas z buraków nie bez powodu uznawany jest za jeden z najzdrowszych zakwasów warzywnych. W czerwonym napoju znajdują się ogromne ilości witamin i składników mineralnych, bez których organizm nie mógłby sprawnie funkcjonować. Należą do nich na przykład witaminy z grupy B, w tym kwas foliowy, witamina E, A, C i K, a także magnez, fosfor, potas i wapń. Regularne spożywanie zakwasu pomaga oczyścić krew, wspomaga pracę układu trawiennego, nerek, serca i wątroby, a także działa niweluje ryzyko rozwoju wielu chorób nowotworowych. Ponadto zakwas z buraków reguluje poziom złego cholesterolu i ciśnienie tętnicze, wpływa pozytywnie na wygląd skóry, włosów czy paznokci. Jest zalecany osobom, które usiłują zrzucić zbędne kilogramy, ponieważ pity na czczo znacząco przyśpiesza metabolizm.

Właściwości czosnku – naturalny antybiotyk

Czosnek od wielu lat uznawany jest za superfoods i naturalny antybiotyk o niesamowitych właściwościach. Wzmacnia odporność i przyśpiesza proces leczenia najróżniejszych infekcji, zwiększa wydzielanie soków trawiennych, ma właściwości przeciwzakrzepowe i zmniejsza ryzyko wystąpienia zawału. Regularne jedzenie czosnku może również uchronić organizm przed rozwojem chorób nowotworowych, a zwłaszcza tych w obrębie układu pokarmowego. Czosnek wykazuje silne działanie bakteriobójcze, przez co od dawna jest wykorzystywany w medycynie ludowej. 

Jakie właściwości ma imbir?

Imbir nazywany jest jedną z najzdrowszych przypraw na świecie. Należy do roślin imbirowatych i nie występuje już w stanie dzikim. Jest za to uprawiany niemal na całym świecie i sprzedawany w postaci korzeni lub proszku. Wyróżnia się charakterystycznym, lekko pikantnym smakiem, dzięki czemu stanowi świetny dodatek zarówno do potraw słodkich, jak i wytrawnych. Jeśli zaś chodzi o jego właściwości lecznicze, to warto zacząć od tego, że wyróżnia się dzięki działaniu przeciwzapalnemu, przeciwbakteryjnemu i przeciwwirusowemu. Ma silne działanie przeciwbólowe, rozgrzewające i usprawnia pracę górnych dróg oddechowych. Wspiera również pracę układu trawiennego, przez co zaleca się go osobom, które chcą stracić zbędne kilogramy. W jego składzie znajdują się cenne witaminy i składniki mineralne, takie jak witamina C, E i B6 czy też magnez, fosfor, żelazo i cynk.