Udając się do sklepu w celu kupienia oliwy z oliwek, powinniśmy wiedzieć, na co zwrócić uwagę przy wyborze tej najlepszej oraz jak powinno się prawidłowo czytać etykiety. Na pólkach sklepowych znajduje ogromna ilość oliw. Znajdźmy między innymi extra virgin, pure, aromatyzowane i te niefiltrowane. Do dodatkowo przyciągają nas przepiękne opakowania i butelki oraz duże promocje. Jaką więc wybrać oliwę z oliwek i czym kierować się przy jej wyborze?
Jakie rodzaje oliwy wyróżniamy?
To, jaki jest rodzaj oliwy, wyczytamy na etykiecie umieszczonej na przodzie opakowania. Nie wszystkie są nam jednak znane, ponieważ laik nie wie co oznacza określenie sansa, czy pure. Dlatego też warto dokładnie przeczytać informację zamieszczone na tylnej etykiecie. Najczęściej jednak spotkamy oliwę extra virgin, która zalicza się do najbardziej wartościowych odmian, pure – czyli owie rafinowana i sanse – czyli taką, która wytworzona jet z wytłoków oliwnych.
Extra virgin
Jak już zostało wspomniane, to najwyższej jakości oliwa. Ta dobra jakościowo powinna mieć n etykiecie napis w języku włoskim: olio extra vergine di oliva. Ponadto powinien widnieć opis z pierwszego tłoczenia. Jest rodzaj stosowanej produkcji. Oliwa extra vergine z oliwek wyróżnia się wśród innych oliw ty, że jest sokiem z wyciśniętych oliwek. W jej tworzeniu nie stosuje się rozpuszczalników. Zawiera bardzo dużo właściwości odżywczych.
Oliwa pure
Cechuje się naturalnym zapachem i smakiem. Nie zawiera witamin ani polifenoli oraz nie znajdziemy w jej składzie właściwości, jakie ma oliwa extra virgin. Jednak jej zaletą jest to, że można używać jej do smażenia potraw. Jeśli zależy ci na jak największej jakości — szukaj na etykiecie informacji, że to oliwa z oliwek z rafinowanej oliwy.
Sansa, czyli oliwa z wytłoczyn z oliwek
Można powiedzieć, że jest to jedna z najwyżej jakościowych oliw wytwarzanych z dodatkiem substancji chemicznych oraz resztek. Są to odpady po wytwarzaniu oliwy extra virgin. Można znaleźć ją na sklepowych pułkach pod nazwą sansa lub pomace oil, bądź po prostu oliwa wytłokowa.
Oliwa light
Niektórzy uważają, że określenie light zamieszczone na etykiecie oliwy z oliwek oznacza jej niską kaloryczność. Jadnak nic bardziej mylnego. Light to określenie jej smaku. Jest to mieszanina oliwy extra virgine z oliwą rafinowaną, która nie ma smaku ani zapachu. Dlatego ważne jest, aby dokładnie czytać tylne etykiety.
Niefiltrowana oliwa z oliwek
Jest to rodzaj oliwy, która nie została poddana filtracji. Z tego też powodu jest mętna i znajdują się w niej cząstki oliwek. Zawiera w swoim składzie przeciwutleniacze, jednak jest mniej trwała i szybko się psuje. Zazwyczaj nie stosuje się jej do smażenia.
Aromatyzowane oliwy z oliwek
Są to przeważnie oliwy extra virgin, które dodatkowo zawierają zioła i przyprawy. Dość często spotykamy te z dodatkiem bazylii, czosnku, chili, pomarańczy czy pierzu. Zawierają czysty skład i jest świetnym dodatkiem do różnych dań.
Kraj pochodzenia
Tak naprawdę kraj pochodzenia oliwy z oliwek nie na większego znaczenia. Nie ma także wpływu na jej jakość. Najważniejszy jest jednak moment zbioru oliwek, ich przechowywanie i rodzaj tłoczenia. Dlatego też oliwa z oliwek pochodzenia włoskiego czy Hiszpańskiego może okazać się gorsza od tej z Australii.
Podobne wpisy
Jak wybrać artykuły przeciwpożarowe?
TainDe: zdrowie i uroda
Froster – Rewolucja w produkcji owoców liofilizowanych