Płyta indukcyjna? Albo płyta gazowa? To bardzo często zadawane pytanie przez klientów, gdy pracują nad swoim projektem z jednym z naszych projektantów. Decyzja, czy do nowej luksusowej kuchni wybrać płytę indukcyjną, czy gazową, może być nie lada wyzwaniem. Od stylu gotowania po sprzątanie, od efektywności energetycznej po bezpieczeństwo: przed podjęciem decyzji należy przemyśleć wiele rzeczy.
Cechy i parametry płyty indukcyjnej
Płyty indukcyjne stanowią coraz większą część rynku sektorowego , po początkowej fazie nieufności, a także koszty są bardziej przystępne. Płyta indukcyjna charakteryzuje się obecnością płyty witroceramicznej, pod którą ukryty jest system cewek zasilanych energią elektryczną. Cewki te wytwarzają pole elektromagnetyczne, które jest przekazywane na dno naczynia i wytwarza ciepło. Ważne jest, aby garnki były wykonane z materiału żelaznego: ani ceramika, ani miedź nie są dobre. Ponadto ważne jest, aby miały płaskie dno. Oczywiście zużycie energii elektrycznej jest wyższe niż w przypadku płyty gazowej, co oznacza, że instalacja elektryczna domu będzie musiała poradzić sobie z wyższą wydajnością. Oznacza to, że przed zakupem płyty indukcyjnej zawsze warto upewnić się, że system i linie zasilające są w stanie obsłużyć energię elektryczną pochłanianą przez cewki. Nie trzeba, kto wie, co się zmienia: wystarczy zwiększyć moc systemu do 5 kW/h, aby mieć pewność, że będzie można gotować nawet podczas pracy innych urządzeń i korzystać z kilku stref grzewczych w tym samym czasie. Prawdą jest jednak również to, że wraz z rozwojem technologii coraz nowsze modele wprowadzane na rynek coraz bardziej łagodzą tę wadę. Obecność lub brak regulatorów mocy jest ważnym parametrem pozwalającym zrozumieć, czy warto wybrać płytę indukcyjną. W rzeczywistości pozwalają skutecznie modulować moc różnych stref gotowania. Zużycie energii elektrycznej można sprawdzać w czasie rzeczywistym za pomocą wyświetlacza , a także ograniczniki upraszczające wszystkie operacje. Ponadto w oczekiwaniu na zakup warto również zwrócić uwagę na dostępność mechanizmu sterującego, czyli systemu umożliwiającego szybkie schłodzenie po zakończeniu gotowania i zapobiegającego przypadkowemu zapłonowi. Wreszcie ostatnią godną uwagi funkcją jest ta mająca na celu zapobieganie wyciekom: nie ma ryzyka, że z garnka wypłynie wrząca woda.
Płyta gazowa – cechy i parametry
Najbardziej popularne są emaliowane płyty gazowe, zwłaszcza białe. Obecnie jednak istnieje wiele innych wariantów kolorystycznych, które można dobrać do wnętrza kuchni. Płyty emaliowane jako pierwsze zyskały uznanie wśród użytkowników. Wiele płyt emaliowanych jest utrzymanych w stylu retro, który jest bardzo stylowy i w połączeniu z piekarnikiem retro zapewnia efektowny, a jednocześnie funkcjonalny projekt kuchni. Te płyty są wykonane ze szkła hartowanego. Wyglądają jak płyty elektryczne. Zaletą tych płyt jest niewątpliwie ich elegancki wygląd – palniki zamontowane na szkle prezentują się nowocześnie i ładnie. Szklane płyty mogą mieć różne kolory – najczęściej czarne, ale dostępne są również płyty ze szkła grafitowego lub srebrnego. Gładka szklana powierzchnia jest łatwa do czyszczenia. Ta powierzchnia jest również niezwykle miękka, a wszelkie plamy i smugi są bardzo widoczne – wymaga więc większej pielęgnacji. Wybór płyty tak naprawdę zależy od oczekiwań użytkowników. Szklana płyta świetnie sprawdzi się w nowoczesnej lub minimalistycznej kuchni. Ale w tradycyjnej kuchni najlepiej będzie wyglądać emaliowana płyta gazowa. Również w kuchni w stylu retro optymalnym rozwiązaniem będzie płyta emaliowana stylizowana na styl retro. Wybierając płytę gazową należy zwrócić uwagę na jej jakość i funkcje.
Która płyta kuchenna zużywa więcej prądu?
Płyty indukcyjne są uważane za szczególnie ekonomiczne. A nawet jeśli są one znacznie droższe niż porównywalne płyty ceramiczne, wielu domowników rozważa ich zmianę. Zwłaszcza kuchenka gazowa przez dziesięciolecia była uważana przez zapalonych kucharzy za non plus ultra. Zużycie energii i elektryczności odgrywało mniejszą rolę. Decydującym czynnikiem było tutaj to, że ciepło – na przykład podczas gotowania na wolnym ogniu – można było szczególnie precyzyjnie regulować. Jednak technologia indukcyjna – czyli gotowanie z wykorzystaniem pól elektromagnetycznych – jeszcze bardziej dopracowała te możliwości. Zwłaszcza na najniższym poziomie technologia indukcyjna przewyższa pod tym względem płomień gazowy.
Podobne wpisy
Dlaczego warto wybierać kominki od renomowanych producentów?
Sklep ogrodniczy – zaopatrz się we wszystko co Ci potrzebne
Piece gazowe kondensacyjne – Co powinieneś o nich wiedzieć?