Haftlid

Serwis

Właściwości i zastosowanie oliwy z oliwek

Właściwości i zastosowanie oliwy z oliwek

Oliwa z oliwek ze względu na swoje cenne właściwości nazywana jest płynnym złotem. Już w czasach starożytnych zauważono, że to prawdziwy eliksir długowieczności. W mitologii greckiej drzewo oliwne jest symbolem nieśmiertelności i sił witalnych. Obecnie liczne badania naukowe potwierdzają jej korzystny wpływ na zdrowie i jakość życia. To jeden z najzdrowszych produktów, który powinien na dobre zagościć w codziennym jadłospisie.

Właściwości prozdrowotne wysokiej jakości oliwy

Oliwa oliwie nierówna. Najwyższą jakość posiada oliwa extra virgin. Jest tłoczona na zimno mechanicznym sposobem. Powinna być zamknięta w pojemniku z ciemnego szkła, ponieważ chroni to zawarte w niej związki aktywne przed zniszczeniem. Lepiej też wybierać mniejsze butelki. Długie przechowywanie otwartego produktu skutkuje bowiem utratą dobroczynnych związków. Istotne jest również, aby miejsce zbioru było krajem producenta. Surowce transportowane na znaczne odległości tracą na swojej wartości odżywczej.

Oliwa z oliwek może znacząco wzmocnić organizm oraz poprawić jego funkcjonowanie. Składa się przede wszystkim z jednonienasyconych kwasów tłuszczowych stanowiących około 70% jej masy. Głównym przedstawicielem tych związków jest kwas oleinowy. Ponadto obecne są w niej kwasy omega-3, witaminy A, E, D, i K oraz minerały, takie jak magnez i potas. To także bardzo wartościowe źródło przeciwutleniaczy niszczących szkodliwe dla zdrowia wolne rodniki. Wśród nich najcenniejsze są kwasy fenolowe, oleuropeina, oleaceina, luteolina, pinoresinol i apigenina.

Dla układu krążenia oliwa z oliwek to zbawienny produkt. Obecne w niej związki aktywne poprawiają kondycję naczyń krwionośnych. Chronią je przed uszkodzeniem, co przekłada się na lepsze krążenie. A przeciwutleniacze hamują proces rozpadu dobrego cholesterolu. Ponadto reguluje zaburzenia gospodarki lipidowej w organizmie, obniżając poziom trójglicerydów. Przywraca równowagę między cholesterolem o wysokiej gęstości HDL a cholesterolem LDL o niskiej gęstości. Zapobiega w ten sposób rozwojowi miażdżycy. Zmniejsza też ryzyko udarów mózgu oraz choroby niedokrwiennej serca.

Oliwa to produkt wykazujący również właściwości przeciwnowotworowe. U osób spożywających ją regularnie występuje mniejsze ryzyko zachorowania na nowotwory układu pokarmowego. Powinien po nią sięgać każdy, kto zmaga się ze schorzeniami o podłożu zapalnym. Obniża ona bowiem cząsteczki prozapalne w organizmie, takie jak białko CRP. Znajduje więc zastosowanie przy reumatoidalnym zapaleniu stawów, łuszczycy i chorobie Leśniowskiego-Crohna. Dzięki temu, że jest silnym przeciwutleniaczem chroni też skórę przed zmianami nowotworowymi wywołanymi szkodliwym promieniowaniem słonecznym UVB.

Związki zawarte w oliwie z oliwek wspomagają pracę mózgu i działają ochronnie na układ nerwowy. Poprawiają funkcje poznawcze oraz aktywność synaptyczną. Zwiększają także zdolność tkanki nerwowej do wytwarzania nowych połączeń. Może ona w pewnym stopniu zapobiegać rozwojowi chorób neurodegeneracyjnych. Szczególnie ważne okazało się odkrycie, że spowalnia odkładanie złogów ameloidowych odpowiedzialnych za powstawanie Alzheimera.

Jej stosowanie korzystne jest także dla osób z cukrzycą. Włączenie do swojej diety tego cennego oleju zmniejsza ryzyko zapadnięcia na cukrzycę typu 2 nawet o 40%. Badania dowodzą ponadto, że oliwa wywiera pozytywny wpływ na zdrowie wątroby poprzez obniżanie enzymu AspAT. A niealkoholowe stłuszczenie wątroby dotyka co czwartą osobę.

Zastosowanie oliwy z oliwek – czego warto spróbować?

Eksperci z dziedziny dietetyki zalecają stosowanie diety śródziemnomorskiej bogatej w oliwę z oliwek. Jest znakomitym substytutem innych olejów roślinnych, masła oraz smalcu. Może być wykorzystywana w kuchni nie tylko do smażenia czy duszenia potraw. To wyśmienity dodatek do wypieków. Doskonale komponuje się też z różnymi warzywami, serami i chlebem.

Oliwa sprawdza się również w kosmetologii. Możliwości łączenia jej z innymi olejkami jest wiele. Stosuje się ją do pielęgnacji włosów, paznokci oraz skóry całego ciała. To cenny składnik maseczek, peelingów i kremów. Wspomaga gojenie się ran oraz spowalnia proces starzenia.